Makaron z duszą

Makaron z pozytywną energią - czyli, taki jak dawniej: ziarno z małych ekologicznych upraw gwarantujące niepowtarzalność smaku, ręczna robota – odmienność kształtów, matryce o ciekawej fakturze oraz brak teflonu

Wolne zboża – pozytywna różnorodność

Subtelne różnice w smaku – zboża z których wytwarzamy makarony są uprawiane na małych ekologicznych polach. Rośliny i ich ziarno nie są okrawane i przycinane do określonego modelu - rosną zgodnie ze swoją naturą. Pełne wolności i swobody! Smak ziaren, a tym samym mąki również jest sezonowo zmienny. Inny jeśli dojrzewa w czasie słonecznego i ciepłego lata, inny gdy dostaje od natury więcej wody deszczowej i hartuje się w niższych temperaturach. Ta różnorowdność i niepowtarzalność to ekscytująca podróż w delikatną krainę smaków.

Żywa struktura

Makaron może mieć przebarwienia, a nawet powinien. Dzięki wytwarzaniu w niskich temperaturach i ciśnieniach, braku substancji "zlepiejących", zachowuje naturalną strukturę cząsteczkową.

Rustici czyli matryce bez teflonu – ciekawy design ale i użyteczność

Pierwsze matryce do wytwarzania makaronu robiono z brązu. Matryce te sprawiały, że powierzchnia makaronu była naturalnie lekko chropowata, tak jak przy makaronie robionym ręcznie.
Wraz z pojawieniem się nowych technologii stworzono matryce z wkładkami teflonowymi, które do dziś są powszechnie używane w przemyśle makaronowym – stąd gładkość powierzchni.

Część wytwórców, zwłaszcza włoskich ceniąc oryginalność pierwotnej formy do dziś używa matryc z brązu lub powróciła do nich. Z tych samych powodów my również oferujemy Państwu makaron orkiszowy rustici czyli rustykalny - wiejski, domowy, klasyczny i tradycyjny. Wizualnie można odróżnić go po tym, że makaron ma odmienną, chropowatą fakturę. Jest to walor nie tylko estetyczny, ale również praktyczny – do takiej powierzchni lepiej przylega sos.

Zalety rustici:

1. dzięki chropowatej powierzchni sos idealnie przylega do makaronu
2. matryce stosowane do wyciskania wykonane są z brązu bez wkładki teflonowej
3. ma ciekawą fakturę

Jedyna w swoim rodzaju (kluska)

To również robimy ręcznie, więc każda z form zachowuje kształt, ale nie znajdziesz dwóch identycznych klusek – tzw. kontrolowana swoboda wzrostu. Brak powtarzalności (krótsze, dłuższe, bardziej lub mniej skręcone, krzywo ucięte) to świadectwo korzystania z metod produkcji nieprzemysłowych.

Suszenie

Makaron powszechnie kojarzony jest z Włochami, szczególnie przez Europejczyków. Pomimo, że w Polsce i zapewne w każdym innym kraju przygotowywano wszelkiego rodzaju potrawy z ciasta, w tym ciasta „makaronopodobnego” to Włosi stali się jego największymi amatorami. Tym samym, jak to zazwyczaj bywa – przygotowywanie makaronu stało się sztuką. Jednym z ważnych etapów wytwarzania jest suszenie: temperatura i czas.
Dawno temu, Włosi suszyli go przez wiele godzin na mocnym słońcu i wietrze, zazwyczaj rozwieszając na drzewach.

Kontynuując tradycję i naśladując dawne obyczaje również suszymy nasz makarony przez wiele godzin w temperaturze naturalnego słonecznego dnia, dzięki czemu po ugotowaniu zachowuje idealny kształt, jest jędrny i sprężysty.

Kształt makaronu a rodzaj sosu?

Dobrej jakości makaron jest potrawą smaczną samą w sobie. Wystarczy jedynie wzmocnić smak przyprawiając go kilkoma kroplami oliwy z oliwek i odrobiną bazylii.

Ogólna zasada podawania makaronu jest taka, że im większy makaron tym bardziej urozmaicony składnikowo sos:
- Makaron gładki, długi (jak spagetti) lubi sosy gładkie, mało składnikowe.
- Makaron skręcony, średniej wielkości lubi bardziej zagęszczone sosy, również mięsne.
- Makaron o drobnych kształtach nadaje się do sałatek, do gęstych zup, kremów lub
  po prostu zup.
- Makaron o bardzo dużych kształtach jest idealny na wypełnienie dobrym farszem.
- Makarony proste, dużych rozmiarów stosuje się najczęściej do zapiekanek.

 

 

 

Zapraszamy... Platforma zakupowa
Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy
przejdź