Makarony ekologiczne na wodzie źródlanej

Makarony żytnie

Nitka z żyta jasnego

Filini - 300g Rustici
Makaron żytni
Nitka z żyta jasnego - Filini - 300g

Jasny makaron żytni - nitka. W sam raz do tradycyjnego dania polskiego - rosołu : ) ...

więcej

Żyto jest zbożem odpornym na warunki klimatyczne. Ziarna żyta są podłużne - o wrzecionowatym kształcie i mają szarawo-zielonkawy kolor.

Mąka żytnia, zależności od ilości usuniętej podczas mielenia okrywy owocowo-nasiennej oraz stopnia rozdrobnienia, ma różny kolor – od białego z zielonkawym odcieniem do szarego lub żółtego. Dwa czynniki: stopień oczyszczenia i rozdrobnienia mają wpływ na jej wartość odżywczą. Im mniejsze rozdrobnienie i oczyszczenie tym więcej składników mineralnych, białek, węglowodanów, witamin i błonnika pokarmowego, który jest podstawą tworzenia i funkcjonowania flory bakteryjnej jelit.

Do wytwarzania makaronu stosujemy makę żytnią pełnoziarnistą (ciemną) a także delikatną mąkę żytnią jasną - zawierającą wszystkie ważne dla zdrowia składniki dodatkowo uzupełnione zdrową, żywą wodą źródlaną.

Typy mąki żytniej, które określane są na podstawie zawartości substancji mineralnych (określanych fachowo jako "popiół")

typ 500 - zawartość substancji mineralnych do 0,58% - najdrobniejsza i najbielsza
typ 720 - zawartość substancji mineralnych od 0,59% do 0.78%
typ 1150 - zawartość substancji mineralnych od 0,79% do 1,31%
typ 1400 - zawartość substancji mineralnych od 1,31% do 1,60%
typ 2000 - zawartość substancji mineralnych nie więcej niż 2,00% - najgrubsza i najciemniejsza

Co decyduje o wartościach odżywczych żyta:
jest zasobne w węglowodany nieskrobiowe. Zawiera też dużo rozpuszczalnych pentozanów i β-glukanów, substancji, które nadają lepkosc pozywieniu w przewaodzie pokarmowym. Zawiera mniej białka w porównaniu z pszenicą, ale - o bardzo wysokiej wartości bilogicznej. W życie znajduje się więcej lizyny - aminokwasu decydujacego o możliwościach zawartego w zbożach białka, do wykorzystania na cele budulcowe organizmu.Tłuszcz pochodzący z żyta jest również bardziej przyswajalny (żyto 95%, pszenica 75%).