Makarony ekologiczne na wodzie źródlanej

Makarony ryżowe

Muszla z ryżu brązowego

Gnocchi Sardi - 300g Rustici
Makaron ryżowy
Muszla z ryżu brązowego - Gnocchi Sardi - 300g

Pełnoziarnista muszla ... ryżowa : ) Dla osób lubiących makaron, ryż i przede wszystkim eko posiłki ...

więcej

Ryż towarzyszy człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat i jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie. Ponad 90% produkcji upraw ryżu znajduje się w Azji i Afryce Północnej. Uprawiany jest także w Europie – w południowej Francji, w Hiszpanii i Północnej części Włoch. Mąka ryżowa do naszych makaronów pochodzi właśnie z upraw włoskich.

W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia uzyskuje się różne odmiany ryżu: ryż brązowy – pełnoziarnisty to ryż zwany kompletnym – niełuskany. Pozbawiony jest tylko plewki i zarodka. Ryż biały, zwany polerowanym jest delikatniejszy ponieważ nie zawiera plewki, ale ma mniej białka, tłuszczu i witamin.

Mąka ryżowa charakteryzuje się wysoką wartością pokarmową wynikającą ze składu aminokwasów. Jest wykorzystywana do produkcji żywności dietetycznej specjalnego przeznaczenia np. żywności dla dzieci, kaszek śniadaniowych oraz pieczywa bezglutenowego. Potrawy z ryżu są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu. Ryż ma średni indeks glikemiczny, czyli po jego spożyciu zawartość glukozy we krwi wzrasta umiarkowanie, co jest ważne dla cukrzyków. Białko ryżu nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczne.

Do wytwarzania naszych makaronów stosujemy mąki ekologiczne z ryżu pełnoziarnistego - brązowego, a także z ryżu białego.

Zosta Członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Dowiedz się więcej...