Makarony ekologiczne na wodzie źródlanej

Makarony quinoa

Mimo, iż Quinoa nie należy do rodziny zbóż to starożytni Inkowie nazywali ją matką zbóż doceniając tym samym jej bogate właściwości odżywcze.

Quinoa jest również znana jako komosa ryżowa i pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest znana i uprawiana od ponad 6000 lat. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Dzięki temu jest szczególnie zalecane wegetarianom i weganom. Ponadto Quinoa jest bogata w aminokwasy, witaminy i minerały. Nie zawiera glutenu.

Zapraszamy... Platforma zakupowa
Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy