Makarony ekologiczne na wodzie źródlanej

Makarony gryczane

Gryka zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów, cennych pierwiastków takich jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz witamin B1, PP i E. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych warto jest jeść grykę w profilaktyce anemii. Ponadto obniża ona poziom cholesterolu we krwi więc polecana jest osobom z problemami miażdżycowymi i nadciśnieniem. Zawarta w gryce rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, przynosząc znaczne korzyści osobom cierpiącym na żylaki.

Wszystko co dobre w gryce jest też w makaronie gryczanym. Nie zakwasza on organizmu, zawiera małą ilość sodu, nie ma w swoim składzie glutenu więc może być spożywany przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Makaron gryczany polecamy przede wszytki zimą ze względu na jego działanie rozgrzewające.

Zapraszamy... Platforma zakupowa
Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy