Makarony ekologiczne na wodzie źródlanej

Makarony gryczane

Gryka zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów, cennych pierwiastków takich jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz witamin B1, PP i E. Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych warto jest jeść grykę w profilaktyce anemii. Ponadto obniża ona poziom cholesterolu we krwi więc polecana jest osobom z problemami miażdżycowymi i nadciśnieniem. Zawarta w gryce rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, przynosząc znaczne korzyści osobom cierpiącym na żylaki.

Wszystko co dobre w gryce jest też w makaronie gryczanym. Nie zakwasza on organizmu, zawiera małą ilość sodu, nie ma w swoim składzie glutenu więc może być spożywany przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Makaron gryczany polecamy przede wszytki zimą ze względu na jego działanie rozgrzewające.