Muszla z gryki

Muszla z gryki

Tradycyjne smaki - Nowa jakość. Połączenie polskiej klasyki z włoską finezją stworzyło wyśmienity makaron gryczany.

Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Tutków, tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ... Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając grykę w nowej, makaronowej szacie.

Przepis na makaron gryczany z borowikami i parmezanem

Składniki:
200 g borowików
50 g cebuli (1 szt.)
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka startego parmezanu
1 ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
paczka dobrego makaronu gryczanego : )

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na lekko złoty kolor. Grzyby oczyść, wrzuć do cebuli, dopraw solą, pieprzem i podduś wszystko ok. 20 min. Na koniec dodaj roztarty czosnek. Na ugotowany makaron wyłóż sos z grzybami, posyp potartym parmezanem. Możesz posypać natką pietruszki dla zdrowia i ozdoby. Zjedz.

SMACZNEGO !