Skrętka - Orkisz Pełnoziarnisty

Skrętka - Orkisz Pełnoziarnisty

Polski orkisz w skrętce jest wysokogatunkową podstawą wielu dań kuchni polskiej. Od czasu wytworzenia go ...

... rozprzestrzenia się na stoły mieszkańców naszej polskiej ziemi w zawrotnym tempie. Jak donoszą media - wkrótce może byc pożerany wprost z półek sklepowych, z ominięciem garów, talerzy i stołów. Aby tego uniknąć wytwórca zdecydował się na reglamentację orkiszu zarówno w skrętce jak i inych formach, ograniczając sprzedaż wyłącznie dla ludzi świadomych i szanujących dobry smak.

Przepis na orkiszową skrętkę z parmezanem i ziołami

Składniki:
3 łyżeczki świeżej bazyli
3 łyżeczki świeżej szałwi
6 łyżeczek zielonej natki pietruszki
200 ml słodkiej śmietany (1 szklanka)
50 g startego parmezanu (2 łyżki)
50 g masła (2 łyżki)
2 łyżeczki oleju
pieprz i sól do smaku
paczka skrętki z orkiszu

Śmietanę powoli podgrzej, dodaj masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodaj przygotowany sos, posiekane zioła i wymieszaj. Całość posyp pozostałym parmezanem.

SMACZNEGO !