Dziedzictwo Kulinarne

Nasza Wytwórnia Makaronów Ekologicznych Fabijańscy jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk w ramach europejskiej sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk w praktyce i dla Was drodzy konsumenci, oznacza:
- gwarancję najwyższej jakości
- przygotowanie żywności według tradycyjnych receptur
- z surowców pozyskanych na terenie województwa dolnośląskiego

Co dla nas oznacza dziedzictwo kulinarne?
Wytwarzanie w małej skali, w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych i przede wszystkim tradycyjne polskie zboża jak gryka, żyto, orkisz. I oczywiście - woda Kapellanka – bijąca prosto z górskiego, regionalnego źródła.

Organizacja ma ustalone kryteria uczestnictwa, które warunkują członkostwo. Po ich spełnieniu i uzyskaniu certyfikatu, przedsiębiorca może korzystać z rozpoznawalnego znaku sieci Dziedzictwa Kulinarnego – logo, wspólnego marketingu i wspólnego wspierania przedsięwzięć na szczeblu regionalnym i europejskim.

Województwo Dolnośląskie dołączyło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe) w 2011 roku. Dzięki temu produkty regionalne są rozpoznawalne, wyróżnione i tym samym dostępniejsze dla konsumentów – zarówno mieszkańców województwa jak i dla turystów chcących poznawać nowe, niepowtarzalne smaki i bogactwo kulinarne naszego regionu.

Idea Dziedzictwa Kulinarnego

Masowa produkcja, przetwórstwo i dystrybucja na skalę światową, spowodowała, że lokalni producenci i przetwórcy żywności zostali eliminowani z rynku. Taka sytuacja dotknęła wielu małych i średnich przedsiębiorców działających w całej Europie.

Innym aspektem tej samej sprawy, a dotyczącym drugiej strony, czyli wszystkich konsumentów jest spadek jakości żywności produkowanej masowo. Jakość oznacza całą gamę elementów, – od jakości surowców i warunki produkcji po dodatki smakowe, zapachowe, barwniki i konserwanty oraz – bardzo ważne – niepowtarzalność i unikatowość możliwą tylko przy produkcji regionalnej, a której w produkcji na skalę masową po prostu brak.

Pomysł na zmianę tego stanu powstał w Szwecji, w regionie Skania. W 1995 roku tamtejsi producenci, wytwórcy żywności oraz restauratorzy stworzyli wspólną sieć – lokalną sieć, która wzajemnie się wspierała działając wspólnie nie tylko na rzecz własnych biznesów, ale mając na uwadze właśnie Dziedzictwo Kulinarne, które było gubione oraz konsumentów, którzy tracili możliwość jego kontynuowania we własnych domach.

Wkrótce idea rozprzestrzeniła się na całą Europę.

Obecnie Europejskie Dziedzictwo Kulinarne to sieć zrzeszająca producentów żywności, przetwórców, sklepikarzy i restauratorów z poszczególnych regionów Europy, którzy promują regionalną żywność i jej produkcję oraz są dobrymi ambasadorami Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w całej Europie.

W strukturach Sieci aktywnie funkcjonują 24 regiony europejskie zrzeszające dziesiątki przedsiębiorców z Danii, Szwecji, Norwegii, Niemiec, Litwy, Łotwy, Ukrainy i Polski, a ilość nowych regionów oraz wytwórców wciąż rośnie.



Zapraszamy... Platforma zakupowa
Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy
przejdź